DANA

Dana on Ogelin Koulukoira!

Dana on 4-vuotias bordercollie, joka aloittaa Koulukoiran työnsä Ogelissa vuoden 2017 alussa. Danaa kutsutaan kotioloissa myös Hyvänmielenkoiraksi, koska kukaan ei ole koskaan nähnyt sitä huonolla tuulella. Dana on luonteeltaan hyvin kiltti, kuuliainen ja lempeä koira. Dana rakastaa kaikenlaisia ihmisiä, erityisesti niitä, jotka jaksavat rapsuttavaa korvan takaa tai leikkivät pallon kanssa. Vapaa-ajallaan Dana harrastaa agilitya ja palveluskoiralajeja. Dana kilpailee arvokilpailutasolla palveluskoirien haku- ja etsintäkokeissa, joten se on aika pätevä hännänheiluttaja.

Tammikuussa 2017 Dana läpäisi Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n järjestämän soveltuvuuskokeen. Arvioijien mielestä Dana sopii luonteeltaan täydellisesti koulukoiran työhön. Kokeessa testattiin koiran suhtautumista vieraisiin ihmisiin ja koiriin, tapaa olla tuntemattomien ihmisten kanssa ilman omistajan läsnäoloa, vahtimistaipumuksia, liikkumista erilaisilla pinnoilla (kuten ritilällä ja liukkaalla alustalla) sekä reagointia koviin, yllättäviin ääniin. Dana läpäisi kokeen kaikki osa-alueet erinomaisesti.

Jotta Dana voi olla mukana luokan tunneilla, oppilaiden on sitouduttava näihin sääntöihin:

1§ Koiraa käsitellään aina rauhallisesti ja selkeästi. Vältä yllättäviä ja äkillisiä liikkeitä. Anna Danan lähestyä ja tutustua sinuun omaan tahtiinsa niin et vaikuta uhkaavalta.

2§ Luokassa käyttäydytään rauhallisesti, eikä meluta. Bordercollieilla on koiramaailman herkin kuulo, koska ne on jalostettu kuuntelemaan ohjaajan käskyjä satojen metrien päästä. Tästä syystä melu ja kovat äänet tuottavat bordercollielle fyysistä kipua ja hyvin voimakasta stressiä.

3§ Danalle ei syötetä mitään. Dana on allerginen monille ruoka-aineille ja osa ihmisille haitattomista ruoka-aineista ovat koirille myrkyllisiä.

4§ Danan kanssa ei leikitä eikä riehuta. Danalla on vamma selässä, minkä vuoksi riehuminen ja leikkiminen voi kipeyttää sen pitkäksi aikaa.

5§ Danaa tulee kohdella ystävällisesti ja kunnioittaen. Dana on hyvin kiltti koira, mutta kuka tahansa koira voi käyttäytyä arvaamattomasti, jos sitä kiusataan tai uhataan aggressiivisesti.

6§ Danaa ei saa häiritä millään tavoin, jos se on mennyt mökkiinsä. Mökki on Danan lepo- ja turvapaikka.

7§ Kerro opettajalle, jos pelkäät koiria tai olet allerginen. Jos Dana tulee luoksesi vaikka et haluaisi, voit sanoa sille ystävällisesti “Pois” jolloin Dana ymmärtää jättää sinut rauhaan.

8§ Danan ei saa antaa häiritä tai estää opiskelua luokassa. Koulukoiran tarkoitus on edistää oppimista.

9§ Jos haluat, että Dana auttaa sinua jatkossakin – muista joka kerta kiittää Danan avusta iloisesti kehumalla.

na%cc%88ytto%cc%88kuva-2016-12-20-kello-17-47-14

DANAN TYÖTEHTÄVÄT

Koulukoiran työtehtäviin kuuluu tuoda iloa ja hyvää mieltä koulupäiviin, sekä edistää oppimista. Dana työskentelee koulussa noin 1-2 päivänä viikossa. Danan osallistumisesta tunneille sovitaan yhdessä oppilaiden ja huoltajien kanssa.

Koirien vaikutuksesta ihmisten hyvinvointiin sekä koulukoirien hyödyntämisestä opetuksen tukena on tehty useita tieteellisiä tutkimuksia. Tässä joitain keskeisiä tutkimustuloksia, lisää aiheesta löytyy Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry:n kotisivuilta (ks. linkit alla).

Kouluviihtyvyyden ja oppilaiden hyvinvoinnin lisääminen

  • Koiran läsnäolo parantaa ihmisten terveyttä monin eri tavoin (mm. vähentää stressiä ja lisää myönteisiä tunteita).
  • Koulukoira rauhoittaa työskentelyä ja vähentää turhaa melua luokassa.
  • Koulukoiran avulla voidaan auttaa oppilasta ymmärtämään oman toimintansa vaikutusta toiseen olentoon ja sitä kautta ohjata säätelemään omaa käyttäytymistä. Koulukoiran avulla voidaan vahvistaa oppilaan kykyä ottaa ja kantaa vastuuta omasta toiminnastaan.
  • Koulukoiran avulla on mahdollista kehittää oppilaiden itsehillintää, tunnetaitoja sekä empatiakykyä.
  • Ihmisrakas koulukoira ilahtuu jokaisesta oppilaasta ja saa oppilaan tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Oppimisen edistäminen

  • Dana on loistava esimerkki oppijasta – sen mielestä uuden oppiminen on aina mielenkiintoista ja hauskaa!
  • Koulukoiran avulla on mahdollista havainnollistaa oppimisprosesseja (esim. päätteleminen, yritys-erehdys, mallioppiminen) sekä oppimiseen vaikuttavia tekijöitä  (mm. itsehillinnän, työskentelyrutiinien ja kannustuksen merkitys).
  • Koulukoiran avulla on mahdollista havainnoida ja käsitellä mm. syy-seuraussuhteita ja nostaa esille eläimistä huolehtimiseen liittyviä eettisiä kysymyksiä, mitkä tukevat ajattelutaitojen kehittymistä.
  • Terveystiedon opetussuunnitelman oppimistavoitteet : elämän kunnioittaminen, tunnetaidot, empatiataidot, vuorovaikutustaidot
  • Biologian opetussuunnitelman oppimistavoitteet : evoluutio, eläinten hyvinvointi, eläinten käyttäytymisen ymmärtäminen, kokemuksellinen oppiminen

 

Lue lisää:

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry

YLE 7.1.2016 : Koulukoira rauhoittaa erityisoppilaan 30 sekunnissa – katso video Topi-koiran työskentelystä

HS 29.2.2016 : Koira kesyttää teinin – Lauttasaaren yhteiskoulun oppilaat rapsuttavat Leeviä

Turkulainen 10.3.2015 : Koulukoira opettaa myös ihmisten kanssa olemista